Minőségi változás a nyelvtanulásban

2023.04.18.

Sokan szeretnék, hogy minőségi változás következzen be náluk a nyelvtanulásban, mégis kevesen érik el. Ennek számos oka lehet.

Az első, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a nyelvtanulás olyan, mint egy hosszú utazás. Amikor el szeretnénk jutni egy távoli helyre, mondjuk Nepálba, vagy végig szeretnénk menni az El Camino-n, soha nem gondoljuk úgy, hogy egyvégtében fogjuk megtenni ezt az utat. Jól megtervezzük, hogy szeretnénk haladni, aránylag könnyen megtehető szakaszokra bontjuk le a távot. Előre tudjuk, hány nap kell az út megtételére, milyen nehézségekre kell számítanunk utunk során, mire lesz szükségünk, hol fogunk megszállni.

Pontosan ezt kellene tennünk akkor is, amikor meg akarunk tanulni egy idegen nyelvet. Nem hihetjük azt, hogy máról holnapra sikerülni fog. Látnunk kell a célt, hogy hova szeretnénk eljutni, és ezt kisebb részcélokra kell bontanunk. Ahhoz, hogy elérjük a célunkat, fontos, hogy folyamatosan haladjunk előre, minden nap tegyünk valamit azért, hogy fejlődjön a tudásunk. A hangsúly itt a minden napon van. Bármibe kezdünk is, csak akkor érhetünk el sikert, ha következetesen haladunk előre. Egy napot se szabad kihagyni! A minőségi változás majd ezeknek a kis lépéseknek a megtétele miatt fog bekövetkezni.

A második dolog, amire állandóan emlékeztetni kell magunkat, hogy ne hagyjuk, hogy mindenféle korlátozó hiedelmek, gondolkodásbeli sémák gátoljanak minket a haladásban.

Kivétel nélkül mindenkinek vannak ilyen hiedelmei, berögzült viselkedési módjai, ami gyerekkorban alakul ki. Ki ne hallott volna magáról olyan megjegyzéseket, hogy nem elég ügyes, okos, egy dolog biztos nem fog sikerülni, valamit sose fog tudni megtanulni. Valószínűleg a legjobb szándékkal tették ezt a megjegyzést, mégis nagy károkat okoztak vele. Ezek a negatív gondolatok beépülnek a tudatalattinkba, ami kivétel nélkül mindet igaznak fogad el. Ezért nagyon fontos, hogy „kigyomláljuk” ezeket a számunkra káros gondolatokat, a magunkról alkotott negatív elképzeléseket.

A harmadik dolog a minőségi áttörés elérésében az, hogy legyőzzük a gátlásainkat. Nem lehet sikeresen megtanulni egy nyelvet sem, ha nem merjük megkockáztatni, hogy hibázunk. Fontos, hogy törekedjünk arra, hogy jól tanuljunk meg egy nyelvet, de nem szabad abba a hibába esni, hogy ha úgy érezzük, nem tudunk valamit pontosan, nyelvtanilag helyesen elmondani, akkor inkább meg se szólalunk. Azt se lehet elkerülni, hogy beszéljünk azon a nyelven, hiszen ha nem tesszük, minek tanulunk?

Röviden összefoglalva tehát a minőségi áttörést a megfelelő célkitűzés és követés, a minket hátráltató gondolatoktól és gátlásainktól való megszabadulás fogja majd elhozni. Remélem, hogy ez a kis írásom sokaknak segít majd abban, hogy újra megtalálják a motivációt.

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció