Kiégés 26 évesen

2024.03.25.

Kiégés 26 évesen. Most ez komoly? – gondolhatják többen is.

 

26 évesen az emberek általában tele vannak lelkesedéssel, tervekkel, vágyakkal. Semmi nem áll távolabb tőlük, mint a kiégés. Előttük az élet, millió lehetőséggel.

 

Hogy lehet mégis, hogy valaki már ilyen fiatalon ezzel a problémával küzd, és mit lehet tenni ellene?

 

Egyik ismerősöm, nevezzük Kingának, két éve végzett a BME-n és azóta dolgozik egy multinacionális cégnél. Nem volt nehéz megkapnia az állást, hiszen kitűnő eredménnyel végzett egy rangos egyetemen.

 

Ezek után joggal lehetne azt várni, hogy Kinga elégedett, hiszem mindent elért, amit akart. Sajnos ez koránt sincs így. Kissé rémülten hallom, amikor hétfőn már a pénteket várja, vagy amikor azt számolgatja, hány nap múlva mehet szabadságra. Ez érthető lenne egy olyan valakinél, aki már legalább harminc éve dolgozik, de egy kezdőnél?

 

Mivel nagyon sajnálom Kingát, felajánlottam neki, hogy elkészítem a motivációs térképét. A klaszteranalízis eredménye azt mutatta, hogy kiegyensúlyozott személy, mivel nincs egy kiemelkedően fontos klaszter számára. Ez flexibilitásra utal. Az ilyen típusú ember könnyedén tud váltani egyik feladatról a másikra.

 

Az első és az utolsó helyen levő motivátorok pontszáma közötti eltérés 15 pont, ami azt jelzi, hogy számára nagyon fontosak a top motivátorok. (Építkező, Szakértő, Barát) Azonban ezek közül pont az elő helyen levő Építkező kielégítettsége nagyon alacsony. Emlékeztetőül: az Építkező számára nagyon fontos az átlagon felüli jövedelem. Kinga számára tehát fontos lenne a nagyobb anyagi elismerés, különböző extra juttatások.

 

Mit tehet ilyen esetben, hogy elkerülje a kiégést?

Mielőtt még elkezdene egy új munkahelyet keresni, érdemes lenne megkérnie a főnökét, hogy adjon számára olyan plusz feladatokat, amiket extra juttatással tud honorálni.

 

Az Építkező általában versengő típus, szereti összehasonlítani magát, pontosabban a fizetését a kollégái fizetésével. A túlzott versengés azonban könnyen kiégéshez vezethet, mivel az illetőnek a sok munka mellet nem jut ideje élvezni a pénzét. Kingának tehát két feladata van: 1. Több fizetést, extra juttatást kiharcolni magának. 2. Megtalálni a módját, hogy az a többlet kereset minél több, számára örömet jelentő dologhoz segítse hozzá, ami által motivált tud maradni.

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció