Motivációs térkép

Néhány szó a motiváció feltérképezéséről
Miben segít a motivációs térkép?

A motivációs térkép a teljesség igénye nélkül segíthet a következőkben:

  • bevétel növelése,
  • munkaerő kiválasztása,
  • munkaerő megtartása,
  • csapatkohézió fejlesztése,
  • jobb vezetői képességek kifejlesztése,
  • betegszabadságon töltött idő csökkenése.

Mindannyian tisztában vagyunk a motiváció jelentőségével. Nincs senki, aki motiválatlanul hosszú távon úgy tudna munkát végezni, hogy ne égne ki, vagy szélsőségesebb esetben ne betegedne meg. Sok cég szervez tréningeket, alkalmaz motivációs trénereket, azonban az eredmény, amit fel tudnak mutatni nem jelentős, illetve csak rövid távon mutatkozik meg. Ennek az oka nagyon egyszerű:

mindenki csak saját magát tudja motiválni.

Ezért van az, hogy a mesterségesen előidézett motiváció csak rövid ideig tart.

Mi a motiváció? Lényegében az az energia, ami a teljesítményhez szükséges. Motivált állapotban tudjuk igazán kihasználni készségeinket és tudásunkat.

Mivel minden üzleti vállalkozás célja az, hogy profitot termeljen, alapvetően fontos, hogy a legjobb munkaerőt alkalmazzák. A legjobb munkaerő pedig nem csak magas szintű tudással rendelkezik, hanem energiától, tettvágytól is duzzad, más szóval motivált. A motiváció olyan jellegzetesség, melynek előnyei szükségesek egy szervezetnek. A munkahely iránti elköteleződés 70%-át a motiváció adja.

Azonban ahogy idővel egy elem is lemerül, úgy a motiváció szintje is csökkenhet. Mi a teendő ilyenkor? Vajon az a megoldás, hogy elküldjük a dolgozót és mást veszünk fel?  Vagy várjuk, hogy a dolgozó újra motiválttá tudja tenni magát? A jó hír az, hogy igen. A motivációs térkép elkészítésével, és egy képzett térképelemző segítségével rá lehet jönni a motiváció csökkenésének rejtett okaira, illetve tervet is lehet készíteni, hogyan tudjon valaki újra motiváltabbá válni.

Motivációs térképet készíthetünk egyének, csapatok számára is.

Csapatmotivációs-térkép elkészítésénél nem csak azt tudjuk meg, milyen motivációs szinten áll a csapat, azt is látni fogjuk, hogy az egyes tagok mennyire motiváltak, valamit azt, hogy az egyes tagok között miért fordulnak elő konfliktusok.

A motivációs térképet ajánlatos rendszeresen (6-12 havonta) elkészíteni, mert a motivátoraink állandóan változnak.

Végezetül: nincs jó, vagy rossz motivációs térkép. Mivel a térkép az érzéseinket tükrözi, az érzések pedig nem lehetnek „helyesek”, vagy „helytelenek”.

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció