Hogyan cseréljük le rossz szokásainkat jókra?

2021.10.16.

 

A szokásai rabja. Hányszor szoktuk elmondani ezt valakiről, aki sokat dohányzik, iszik, stb. Általában negatív érelemben gondolunk ilyenkor ezekre a szokásokra. Azonban belegondoltunk-e már abba, mi is mennyire a szokásaink rabjai vagyunk?

Milyen szokásaink is vannak? Minden reggel ugyan azokat a dolgokat csináljuk, ugyan abban a sorrendben. Ugyan azt esszük, ugyan azt isszuk, automatikusan pakolunk be a táskánkba, ugyan azon az útvonalon megyünk dolgozni, és még sorolhatnám.

Ilyenkor miért nem gondolunk arra, hogy bizonyos értelemben ez is éppen olyan negatív dolog, mint a fenti példák? Amikor a szokásaink uralkodnak rajtunk, az olyan, mint amikor a repülőgép robotpilótával repül. Mi történik, ha valami szokatlan dolog áll elő ilyenkor? A pilóta átveszi az irányítást. Miért? Mert ő tud GONDOLKODNI!

A mindennapi életben, amikor mi is „robotpilóta üzemmódban működünk”, azaz öntudatlanul cselekszünk, átadjuk az irányítást a szokásainknak. Nem gondolkozunk, csak azt tesszük, amit az évek hosszú során át belénk programoztak, vagy magunkba programoztunk.

Bizonyos értelemben ezek a szokások megkönnyítik az életünket, hiszen rengeteg időt megspórolnak nekünk. Másrészt viszont kiiktatják a gondolkodást, beszűkítik a tudatunkat.

Minden szokás rossz akkor? Nem! Olyan szokásokat kell kialakítanunk, amik előre visznek, amit hozzájárulnak ahhoz, hogy jobbá tegyük az életünket.

Milyen szokásokat érdemes kialakítani? Sokan panaszkodnak például arra, hogy kevés az idejük, de ha jobban megnézzük, rengeteg időt vesztegetünk el felesleges dolgokra. Hányszor pillantunk rá egy nap például a Facebook-ra, nézünk olyan filmeket, műsorokat, amikből semmit nem tanulhatunk? Figyeljünk jobban ezekre! Keljünk fel inkább egy órával korábban (ezzel több, mit 200!!! órát nyerünk havonta) és fordítsuk ezt az órát önmagunk fejlesztésére.

Egy másik szokás, amit érdemes kialakítani, az a „hála napló” vezetése. Minden nap írjunk le tíz dolgot, amiért aznap hálásak lehettünk. Ez lehet egy egészen apró dolog is, például egy szép napkelte, vagy egy finom kávé. Ha tudatosan figyelünk ezekre, rájövünk, mennyi jó dolog van az életünkben, még akkor is, ha netalán éppen valamilyen nehézséggel kell megküzdenünk.

Lehetünk tehát a szokásink rabjai, de gondosan válogassuk meg ezeket a szokásokat! Ne olyan szokásokat alakítsunk ki, amik egyszerűen szükségtelenné teszik a tudatos cselekvést, gondolkozást, hanem olyanokat, amik segítenek elérni a céljainkat.

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció