Tanuljunk meg egyedül lenni önmagunkkal.

2023.12.18.

Egyedül lenni nem egyenlő a magányossággal, mégis mostanában mintha félnének az emberek attól, hogy egyedül legyenek, ha mégoly’ rövid időre is.

Sokan, ha egyedül maradnak otthon, rögtön bekapcsolják a tévét, rádiót, laptopot, de minimum előkapják a mobiltelefont. Véletlenül se legyen csönd! Nehogy lemaradjunk valamiről, vagy meghalljuk legbelső gondolatainkat!

Mi okozhatja ezt, hiszen legtöbben az idejük nagy részét a munkahelyükön, vagy a családjukkal együtt töltik, állandó zajban, nyüzsgésben? Mindenki arról panaszkodik, mennyire túl van terhelve, milyen sokféle elvárásnak kell eleget tennie, állandóan rohan, de mégse törekszik arra, hogy legalább egy fél órácska „én időre” tegyen szert naponta.

Félünk talán leülni önmagunkkal és mélyen magunkba nézni? Igen, tényleg ijesztő lehet meglátni valódi, legbelsőbb énünket. Előfordulhat, hogy olyan dolgokra jövünk rá, amire cseppet se vagyunk büszkék, vagy rájövünk, hogy nem is olyanok vagyunk, mint amilyennek eddig gondoltuk magunkat.

Önmagunkkal egyedül lenni felér egy „lelki nagytakarítással”, ha őszinték vagyunk magunkhoz. Így Karácsony előtt ez különösen aktuális lehet. Nem csak az otthonunknak, hanem a lelkünknek is ragyognia kell, hogy igazán szép legyen az ünnep.

Igen, ha komolyan vesszük, sok sírásra is számíthatunk, de az jó. (Férfiaknak se tilos, sőt!) A sírás tisztít, megszabadít minket a felgyülemlett feszültségtől.

Talán meglepő, hogy az „én idő” kapcsán nem arról írok, hogy menjünk sportolni, kozmetikushoz, fodrászhoz, kiránduljunk, vagy vegyünk egy forró fürdőt. Úgy gondolom, ezekkel mindenki tisztában van, viszont, bár egyre többen, de mégsem elegen törődnek lelkük rendbetételével.

Nem kell tökéletesnek lennie minden apró részletnek Karácsonykor (sem). Nem kell a legbonyolultabb fogásokat készíteni, a legtöbb dekorációt kiaggatni, a legtöbb, legdrágább ajándékot megvenni. Talán még az is megbocsátható, ha az ablak nem csillog olyan fényesen, vagy egy kis porszem marad valahol.

Minden kis apró hiányosságért kárpótolhat minket a belülről áradó nyugalom, boldogság. Így aztán el tudjuk kerülni az ünneppel sajnos gyakran együtt járó veszekedéseket.

Egyedül lenni talán nem mindig könnyű, azonban rengeteg hasznunk származhat belőle. Készüljünk az ünnepre egy kis belső elcsendesedéssel, hogy aztán annál vidámabban élvezhessük egymás társaságát.

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció