Problémamegoldás vagy siránkozás?

2024.01.06.

A problémamegoldásnál szerintem a legfontosabb, hogy amikor valami gond adódik, ne essünk pánikba, ne kezdjünk siránkozni, sopánkodni.

Korábban magam is hajlamos voltam ebbe a hibába esni problémamegoldás során, és olyankor nagyon irigyeltem azokat, akik azt mondták, hogy nem a problémára, hanem a megoldásra kell koncentrálni. Most már belátom, hogy mennyire igazuk volt. Semmi értelme még több problémát okozni azzal, hogy tehetetlennek tüntessük fel magunkat. A dühöngés, frusztráció, siránkozás nem vezet sehova.

Lényeges, miként nézzük a dolgokat. Kifejlesztettünk például egy új szemránc krémet. A tesztalanyok 70 százalékban voltak megelégedve vele. Jó ez, vagy rossz? Mire koncentrálunk? A 70 százaléknyi pozitívumra, vagy a 30 százaléknyi negatívumra? Mindig fontos, hogyan értelmezzük az adott helyzetet, illetve az, hogy mennyire vagyunk rugalmasak.

Ez a téma akkor jutott az eszembe, amikor Agatha Christie „They do it with mirrors” c. (Magyar fordítása: Nem csalás, nem ámítás) könyvéből készült rádiójátékot hallgattam.

Miss Marple – szokás szerint – egy fogós problémával szembesült, amit sokáig még ő sem tudott megoldani. A megoldásra akkor bukkant rá, amikor más szemszögből kezdte vizsgálni az esetet.

Erről jutott eszembe, hogy a coachingban is sokszor hangoztatjuk, hogy ha valamilyen problémára, nehéz helyzetre nem találjuk a megoldást, akkor meg kell próbálni más szemszögből megfigyelni azt. Ez a módszer az esetek többségében segít. Elgondolkozhatunk azon is, hogy mit tenne a helyünkben egy általunk nagyra becsült ember, ő hogy oldaná meg a problémát.

Milyen más módszer lehet még hatásos a problémamegoldásra? Amikor például valamilyen kreatív megoldáson törjük a fejünket, ahelyett, hogy túlzottan megerőltetnénk az agyunkat, üljünk le és ne csináljunk semmit, próbáljunk meg semmire se gondolni. Pár perc lazítás, meditálás, szunyókálás, zenehallgatás után könnyebben jönnek majd a gondolatok.

Ezeken kívül alkalmazni lehet például a SWOT analízist.  Vegyük figyelembe az erősségeinket, gyenge pontjainkat, korlátainkat, lehetőségeinket és a veszélyeket. Mindezen tényezők ismeretében már könnyebben tudunk kidolgozni egy stratégiát.

Problémamegoldásra természetesen sok más módszer is létezik, én itt és most pusztán arra szerettem volna rávilágítani, hogy igaz a mondás: nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció