Milyen egy jó vezető?

2024.01.10.

Jó vezető nem okvetlenül abból lesz, aki a szakmájában kimagasló tudással rendelkezik. Természetesen ez nem hátrány, sőt, de vannak ennél sokkal fontosabb tulajdonságok, amik valakit alkalmassá tesznek egy vezető pozíció betöltésére.

Egy vezetőnek természetesen jól át kell látnia a folyamatokat, delegálni kell tudnia a feladatokat, határozottnak kell lennie, de még ez sem elég ahhoz, hogy a beosztottai boldogok legyenek. Meglehet, itt most többen felkapják a fejüket, mondván, miért fontos az? Kit érdekel, hogy a dolgozók hogy érzik magunkat? Elég, ha jól dolgoznak.

Nos, azt hiszem, most értünk el a leglényegesebb kérdéshez, a dolgozói elégedettséghez. Nem kell különösebben nagy intelligencia ahhoz, hogy belássuk, aki jól érzi magát a munkahelyén, jobban is teljesít, ezzel pedig nagyban hozzájárul a cég – és ezzel egy időben a vezető – sikeréhez. Boldog alkalmazottak és boldog munkaadók. Ez szerintem egy igazi win-win szituáció. Erről jutott az eszembe az a frappáns mondás, amit valakitől hallottam. „A jó vezető olyan, mint egy drog díler.” Dopamint, endorfint, szerotonint, tehát boldogság hormonokat osztogat.

Miért nincs ez mégsem mindig így? Miért van az, hogy bizonyos vezető beosztásban levő emberek nem látják ezt be? Önmaguk ellenségei lennének? Nem hiszem. Talán egyszerűen nincs elég idejük, hogy azzal foglalkozzanak, mi is tenné könnyebbé a beosztottjai életét, hogyan lehetne jobb munkahelyi légkört teremteni.

Véleményem szerint kiemelkedően fontos a motiváltság, ami magas szintű szakmai tudással párosulva hozza meg a legjobb eredményt. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem pénzzel lehet a legjobban motiválni, pontosabban nem mindenkit.

Az extra juttatásokkal sokszor az is a gond, hogy gyakran teljesítménytől függetlenül mindenki részesül benne, vagy pedig nem igazságos a jutalom elosztása.

Egy jó munkahelyi vezető kellő időt szán arra, hogy ebből a szempontból is megismerje a beosztottajit. Egy-egy beszélgetés során nyilvánvalóvá válhat, kit, mivel lehet ösztönözni. Van, aki szereti, ha a főnöke minőségi időt szán rá, mások azt igénylik, hogy kikérjék a véleményüket, beleszólhassanak bizonyos kérdésekbe stb.

Amennyiben valaki időt szeretne spórolni, érdemes lehet elkészíttetni az alkalmazottak motivációs térképét. Egy igazán jó vezető sokat tanulhat belőle.

 

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció