Munkahelyi elismerés. Kell ez nekünk?

2023.11.13.

Így az év vége felé közeledve érdemes lehet elgondolkozni azon, kinek, mit jelent a munkahelyi elismerés.

Gary Chapman és Paul White könyve, melynek címe „ A munkahelyi elismerés 5 nyelve”, rámutat, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem pénzjutalom a legfőbb ösztönző. (Jó hír ez azon szervezetek részére, akik nem tudják anyagiakkal jutalmazni az alkalmazottaikat.)

Egy igazán jó vezetőnek tisztában kell lenni azzal, kit, mivel tud megjutalmazni, motiválni. Ez nem a felebaráti szeretet kérdése, sokkal inkább annak a felismerése, hogy az elégedett kollégák több nyereséget hoznak a cég számára, mivel lelkesebben dolgoznak.

Általánosságban elmondható, hogy az elismerés alapvető szükséglet minden ember számára, így a munkahelyi elismerés is. Ha ez hiányzik, az természetesen csökkenti az alkalmazottak motivációját és elégedettségét. Az elégedetlen munkaerő kevésbé jól teljesít, többet hiányzik, gyakrabban vált munkahelyet.

A könyv bemutatja az elismerés öt különböző nyelvét, amelyeket hatékonyan lehet alkalmazni.
  • Az első a szóbeli elismerés. A könyv részletesen bemutatja, hogy milyen szavakat és megfogalmazást érdemes használni, hogy az elismerés hiteles és hatékony legyen.
  • A második a minőségi idő. Ez azt jelenti, hogy az elismerés egyik lehetséges formája, ha időt szánunk kollégákra, meghallgatjuk őket és odafigyelünk rájuk.
  •  A harmadik elismerésnyelv a segítő kéz. Ez azt jelenti, hogy az is az elismerés egyik formája, ha segítséget nyújtunk másoknak, vagy megtesszük azokat a dolgokat, amiket tudunk a másikért.
  • ·A negyedik a figyelmes ajándék. Az ajándék nem feltétlenül pénzbeli juttatást jelent. Lehet ez valamilyen apró figyelmesség, amivel kifejezzük, hogy törődünk a másik személy boldogságával.
  • ·Az ötödik pedig az elismerő érintés. Ez azt jelenti, hogy az elismerés egyik módja lehet például egy kézfogás, baráti hátba veregetés is. (Az érintéssel azonban bánjunk csínján!)

További légyeges dolog az elismeréssel kapcsolatban: ne legyen puszta formalitás, hanem őszinte. Ne általános legyen, hanem személyre szabott. Gondoljunk csak bele, hogy érzi magát valaki, aki a többi kollégájával együtt nagy pénzjutalmat kap az év végén, de végeredményben fogalma sincs, miért. Örülni egy bizonyos mértékig valószínűleg örül neki, de még boldogabb lenne, ha meg is indokolták volna, pontosan miért kapta.

Miért lényeges ez? Azért, mert szinte kivétel nélkül mindenkinek fontos, hogy tudja, értelmes munkát végez.

Ne fukarkodjunk tehát a munkahelyi elismeréssel se, főleg azért se, mert sok esetben pénzbe se kerül, viszont pénz, profitot teremt.

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció