KREATIVITÁS – fejleszthető?

2020.05.17.

 

Kreativitás – mindenki rendelkezik vele több-kevesebb mértékben. Figyeljük csak meg, hogy játszanak a gyerekek! Számukra minden lehetséges, egy babszem is lehet katona, vagy éppen oroszlán.

Hoppá! Manapság már lehet, hogy nem így van, mert már egy három éves gyereknek is a kezébe adják a táblagépet, csak maradjon nyugton. Ekkor biztos háttérbe szorul a kreativitás.Legyünk azonban optimisták és tételezzük fel, hogy vannak még olyan szülők, akik nem ezt teszik.

Később az iskolában azonban már biztos megnyirbálják a gyerekek kreativitását. A tanárok sokszor csak egy megoldást fogadnak el jónak, illetve a saját gondolataikat erőltetik a tanulókra. Élénken emlékszem gimnazista éveimre, amikor a magyar- tanár mély lekezeléssel beszélt egyes költőkről, másokat pedig az egekig magasztalt. Jaj volt annak, aki más véleményen volt!

Mostanság sokaknak jelent segítséget a kreativitás a kialakult helyzetben. Van, aki kenyeret süt, más fest, vagy kézimunkázik. De mi lesz, ha visszatérünk a megszokott kerékvágásba? Megőrizhető ez a kreativitás?

Steve Jobs egyszer azt mondta, „ A kreativitás nem más, mint különböző dolgok összekapcsolása.” Minél több információt és gondolatot kapcsolunk össze, annál jobb ötleteink lesznek. Más szóval: minden információ, ami eljut hozzánk egy nap során a tévés műsorokból, újságokból, filmekből, könyvekből – mind befolyásolja, hogy milyen ötleteink lesznek.

A furcsa dolog az ötletekkel az, hogy akkor jönnek, amikor akarnak, nem akkor, amikor mi akarjuk. Tehát a legjobb tanács azoknak, akiknek fontos a kreativitás, mindig legyen nálunk egy kis jegyzetfüzet, amibe lejegyezhetik az ötleteiket, amik ugyebár mindig a legváratlanabb pillanatban bukkannak elő.

Hogy ki, mennyire építi be ezt a napi rutinjába, az már egyéni döntés. De ne ringassuk illúziókba magunkat, a kreativitás kemény munkát jelent!

Íme, pár ötlet, amivel a kreativitás fejleszthető.

1.       Érdemes például mindig magunknál tartani egy füzetet, amibe gyorsan leírhatjuk az ötleteinket.

2.       Brainstorming – csapattal együtt ötletelni sokkal egyszerűbb.

3.       Olvassunk sokat!

4.       Legyünk nyitottak, érdeklődők

5.       Használjunk metaforákat.

6.       Aki teheti, tanítson. Ez nem kizárólag a tanárok „kiváltsága”.

7.       Keressük a mienktől eltérő érdeklődésű emberek társaságát is.

8.       Tanuljunk új dolgokat.

További tartalmakért látogasson a Facebook oldalamra!

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció