Pillangóhatás. Hogyan hozható összefüggésbe napjainkkal?

2020.04.23.

A pillangóhatás vagy pillangóeffektus kifejezés magába foglalja a kiindulási tényezők fontosságát a káoszelméletben.

Az alapelv az, hogy egy kaotikusan viselkedő állapotjelzővel bíró dinamikus rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai véletlenszerű folyamatok pozitív visszacsatolásai révén nagymértékben megváltoztathatják a rendszer hosszútávú működését. Az elv (pillangóhatás) népszerű és elterjedt, de pontatlanul és túlzóan idézett megfogalmazásai szerint „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon”. wikipedia

Miért jutott eszembe a pillangóhatás? Jelenlegi helyzetünk eléggé kaotikus. A koronavírus megjelenése óta szinte minden széthullott, megváltozott, illetve változásban van. Ezek a változások mindenkit érintenek, bár nem egyforma mértékben. Vajon egy, a pillangóhatáshoz hasonlóan kis dolog indította el a lavinát? És kit, hogyan érint ez a helyzet?

Van, aki egyértelműen vesztese ennek a válságnak, de olyanok is vannak, akik meglátják a lehetőséget az adott helyzetben. Lehetőség alatt természetesen nem mások pénzének kicsikarását értem, sokkal inkább gondolok itt az önfejlesztésre, illetve mások megsegítésére.

Mire is van lehetőségünk? Át lehet állítani a vállalkozásunkat sokkal modernebb, online vállalkozássá. Megtanulhatjuk a különböző digitális eszközök, hirdetési módszerek alkalmazását. Millió dolgot tanulhatunk, képezhetjük magunkat. Megnézhetünk színházi előadásokat, kiállításokat, meghallgathatunk koncerteket

Talán most van itt az idő arra, hogy sokkal többet törődjünk az egészségünkkel. Elkezdhetünk rendszeresen sportolni, helyesebben táplálkozni. Rengeteg ingyenes online programot találunk, nem kell pénzt sem kiadnunk, ha nem akarunk.

Átgondolhatjuk, mit tudunk változtatni a már kialakult szokásainkon, hogy ezáltal is fejlődjön az életünk. Ki is alakíthatunk új, pozitív szokásokat, ami által jobbá tehetjük az egészségi állapotunkat. Döntsük el, hogy minden nap megiszunk 2 liter tiszta vizet. Ha kellő mennyiségű vizet iszunk, szebb lesz a hajunk, rugalmasabb a bőrünk, kisebb az étvágyunk. Ennek következtében magabiztosabbak leszünk, ezáltal sikeresebbek is. Egy kis lépés, egy pillangó szárnycsapása, milyen nagy változást tud előidézni!

Bármit is döntsünk, a legfontosabb, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül. Kérjünk bátran segítséget, ha szükséges. Szerencsére a legtöbb ember segítőkész, főleg az ilyen nehéz helyzetben. Nyugodtan elfogadhatunk tanácsot, útmutatást másoktól, követhetjük példaképeinket. A tanulás nem szégyen! Segítséget kérni sem az!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció