Önszeretet, avagy: Hogyan legyünk sikeresebbek?

2021.06.22.

Az önszeretet valahol ott kezdődik, hogy mindig tudatában vagyunk annak, miket gondolunk önmagunkról, hogy beszélünk magunkhoz.

Egyik nap azt vettem észre, hogy nagyon felidegesítettem magam azon, hogy két tanítványom nem reagált az üzenetre, amit küldtem nekik. Mindketten többször megbuktak már a vizsgán, most az utolsó lehetőség előtt kaptak volna még pár órát, hátha segít valamit rajtuk. Ennek ellenére nekem kellett „üldöznöm” őket, hogy méltóztassanak részt venni az órán.

Felháborított a magatartásuk, de nem tudtam, valójában mitől lettem annyira dühös. Aztán rá kellett jönnöm, az idegesít, hogy nem tisztelnek. Ezek után elgondolkodtam azon, miért fontos számomra a tisztelet. Kell, hogy érezzem „valakinek” magamat. Miért? Valószínűleg azért, mert én nem tartom magamat sokra. Ebből egyenesen következik, hogy nem igazán tudom szeretni magamat.

Vajon miben gyökerezik ez az érzés? Biztos közrejátszik számos gondolat, amit gyerekkorom óta elraktároztam a tudatalattimban. Sok hiedelem van, ami szintén gátol. Egyik ilyen például az a mondás, hogy az „öndicséret büdös”. Ha ez igaz, akkor az önszeretet vajon mi? Rá se merek gondolni!

Amikor elkezdtem tudatosan figyelni arra, hogy beszélek magamról, rá kellett jönnöm, saját magamtól se kapok dicséretet. Milyen sokszor szidom magam, minden apróságért! Azonban, ha én nem tudom szeretni és tisztelni magamat, hogyan (és miért) várhatnám el ezt másoktól?

Amennyiben valaki szintén így érez, akkor kövesse a példámat és valahányszor rajtakapja magát, hogy önmagáról negatív dolgokat gondol, vagy mond, rögtön állítsa le magát! Be is lehet szerezni egy szép füzetet, amibe minden nap leírja, miben volt sikeres aznap, miért látta magát szépnek és ügyesnek.

Még egy dolog, ami eszembe jutott. Próbája megfigyelni az érzéseit, és rájönni arra, mi váltja ki ezeket az érzelmeket. Jó esetben be fogja látni, mennyire felesleges túlreagálni a dolgokat. Lehet, hogy pont egy negatívnak ítélt élmény fog pozitív következménnyel járni.

Végezetül pedig, ügyeljen arra, milyen emberekkel veszi körül magát! Kerülje a negatív emberek társaságát. A negativitás is ragályos! Hallgasson inspiráló előadásokat, olvasson sikeres emberekről! Próbáljon meg minél több okot találni arra, hogy jól érezze magát!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció