Kánikula esetére túlélési tanácsok, egy kicsit másképp.

2021.06.28.

Sajnos az utóbbi években egyre gyakrabban van extrém meleg nyáron, amit még tovább ront a magas UV sugárzás. Kánikula idején a legtöbb ember feszült, ideges. Ezer bajunk van. Nincs étvágyunk, nem tudunk rendesen koncentrálni, aludni.

Hogyan lehet túlélni? Mit tehetünk, ha nem tudunk elutazni egy kellemes, hűs hegyvidéki üdülőbe, vagy a tengerpartra? Közelítsük meg ezt a kérdést egy kissé más szemszögből! Fogadjuk el a helyzetet, meleg van és kész!

Általánosságban igaz az, hogy ne ágáljunk, ha bizonyos körülményeket nem tudunk megváltoztatni. Ez a lelki rugalmasság része. Aki kellően rugalmas, képes meghatározni, hogy egy adott helyzetben melyek azok a dolgok, melyek felett nincs befolyása és melyek azok, amiken változtatni tud. Próbáljunk meg tehát azokra a dolgokra koncentrálni, amelyeken tudunk változtatni.

Most persze joggal kérdezhetné bárki, hogy ugyan mit lehet csinálni, hogy az időjárás ne legyen ilyen extrém? Mi a csudát tehetnék én?

Egy jó módszer lehet, ha megpróbáljuk elterelni a figyelmünket és pozitív, szórakoztató dolgokat keresünk. Pár héttel ezelőtt láttam egy régi magyar filmet, amiknek a címe „Mit csinált felséged háromtól ötig?”.

A filmben Mátyás király – szokása szerint – álruhában járja az országot, míg Beatrix királyné otthon marad. A királyné igen gyanakvó, és nagyon tart attól, hogy férje megcsalja. Egy idő után úgy dönt, hogy férfinek öltözve követi Mátyást. Egy fogadóban a csinos nők igencsak kacsingatnak az „fiatalemberre”, aki meg is jegyzi, hogy „Szegény férfiak, mennyi kísértésnek vannak kitéve!”. Ez jutott eszembe, amikor kimerészkedtem az alig 38 fokos hőségbe és láttam, hogy van felöltözve pár nő. (Már ha a felöltözés szó itt egyáltalán megfelel.)

Aztán láttam egy fiatal párt, akik szerelmesen andalogtak. A lány arcán olyan mosoly tündökölt, mintha a felhők felett járna. Ő biztos nem vette észre a meleget!

Ugyancsak nem törődött vele az a kipirosodott arcú kislány, aki az utcán rollerezett, valamint azok a fiatal fiúk sem, akik egy csinos lány lerobbant kocsiját próbálták betolni.

Olvassunk jó könyveket, nézzünk szórakoztató filmeket. Én kedvelem azokat, amelyek télen játszódnak (Agatha Christie: Gyilkosság az Orient Expressze, Frozen), mert a havas táj látványa a hűvösség illúzióját kelti bennem.

Mivel nagyon fontos a folyadékpótlás, igyunk sokat. Vannak, akik kánikula ide, vagy oda, szeretnének egy kis alkoholt fogyasztani. Számukra dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a következőt tanácsolja: „Nagy melegben kizárólag egy jó fröccsnek van helye az életünkben. Savas, könnyed, nem túl illatos fehér fajta bor, jóféle szikvíz. De ha netán nincs kéznél, jó lehet egy pohár víz is.”

Kívánom, hogy a kánikula senkit ne fosszon meg a nyár örömeitől!

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció