365 nap, ez mind a tied, bánj vele jól!

2021.07.09.

365 nap. Sok, vagy kevés? Erről először a következő idézet jut az eszembe: „Az a rossz hírem van, hogy az idő repül. A jó hír az, hogy te vagy a pilóta.” Michael Altsuler

Mindannyian számtalanszor észrevettük már, látszólag milyen másként tud múlni az idő. Nekem matek órán öt perc például felért egy örökkévalósággal. Amikor viszont a szerelmemmel találkoztam, öt óra tűnt öt percnek.

Természetesen az idő (már ha egyáltalán van olyan) egyformán halad előre, történjék bármi is. Mit lehet tenni, hogy ne illanjanak el a napok, órák, pillanatok? A mindfulness követői szerint meg kell élni a pillanatot.

Figyeljük meg a gyerekeket, vagy gondoljunk vissza arra, mi hogyan játszottunk. Egy gyerek számára az idő semmit nem jelent. Mindegy, tél van-e vagy nyár, reggel vagy este, hétfő vagy szombat. A gyerekek csodálatosan el tudnak merül abban, amit éppen csinálnak.

Azt hiszem, itt van az a bizonyos kutya elásva. Azok az emberek, aki igazán élvezik a munkájukat, sokszor nincsenek is tudatában annak, mi zajlik körülöttük. Ők egy kicsit olyanok, mint a gyerekek. Azonban nem mindenki ilyen szerencsés. Hogyan tudnak ők megélni ilyen önfeledt pillanatot?

Olyan tevékenységet kell keresni, ami igazán örömöt okoz. Lehet ez bármi, a festéstől az éneklésen át a kertészkedésig. Teljesen mindegy, lényeg, hogy annyira beleéljük magunkat, hogy megszűnjön a külvilág.

Amíg nem találunk magunknak ilyen elfoglaltságot, kísérletezhetünk azzal, hogy tudatosan, nagyon alaposan odafigyelünk arra, amit éppen csinálunk. Vegyünk a kezünkbe például egy illatos epret. Mielőtt bekapnánk, figyeljük meg a színét, alakját, szagoljuk meg. Ha már a szánkban van, lassan rágjuk meg. Érezzük, hogy csurog le a leve a torkunkon. Élvezzük az ízét.

Egy másik lehetőség, a motiváció feltérképezése. A motivációs térkép elkészítése után sokkal jobban tisztában leszünk önmagunkkal, valamint azzal, milyen célokat érdemes kitűznünk.

365 nap. Sok-e, vagy kevés, rajtunk múlik. Próbáljuk meg minél több örömteli pillanattal megtölteni. Ha nem is fog lassabban múlni az idő, legalább szép emlékeink lesznek.

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció