Negyedik hullám. Meglovagolod, vagy belefulladsz?

2021.08.05.

 

A negyedik hullám hamarosan elérheti Magyarországot is. Mennyire vagyunk felkészülve rá?

Itt most nem a negyedik hullám egészségügyi, vagy gazdasági vonatkozásairól szeretnék írni, hanem arról, hogyan tudnak az egyes emberek felkészülni rá.

A negyedik hullám már bizonyos fokig nem fog váratlanul érni minket, de biztos, hogy megfelelően tudunk majd reagálni rá?  Mi kell ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá?

Ez utóbbi kérdésre a válasz, hogy ne legyünk passzívak, mert akkor az áldozat szerepébe kényszerülünk.

Az első kérdésre egy szóval is lehet válaszolni, ez a szó pedig a reziliencia, a lelki ellenálló képesség, lelki rugalmasság. Erről szeretnék elmondani pár dolgot, kihangsúlyozva, hogy messze nem a teljesség igényével.

Fontos, hogy legyenek céljaink, előre tervezzünk, de tervünkbe kalkuláljuk bele a váratlan akadályokat, nehézségeket, valamint képesek legyünk ezek függvényében módosítani azokat. (Tanulságos lehet híres felfedezők utazásairól szóló könyveket olvasni, mert ezektől az emberektől nagyon sokat tanulhatunk e téren.)

A kellően rugalmas emberek meglátják a lehetőséget a nehéz, vagy váratlan helyzetekben. Így augusztus elején nagyon sokan mennek nyári szabadságra. Mi van akkor, ha váratlanul rosszra fordul az idő? Kesereghetünk, duzzoghatunk, de kitalálhatunk számtalan érdekes dolgot. Aki igazán „rutinos nyaraló”, az eleve visz magával például könyvet, kártyát, társasjátékot stb.

Egy másik fontos tényező, ami a negyedik hullám esetén (is) különösen sokat segíthet, a szociális kapcsolatok megléte. Nem is kell magyarázni, mennyivel könnyebb dolga van annak, akinek sok barátja, rokona, esetleg kollégája van, akikre támaszkodhat. Persze sokan vannak, akik egyedül élnek, de számukra is számos lehetőség kínálkozik, csak kissé utána kell járni, nyitottnak kell lenni.

Vigyázat! Kerüljük a negatív embereket, akik csak elszívják az energiánkat. Keressük olyan emberek társaságát, akik például szolgálhatnak számunkra, akikben megvannak azok a tulajdonságok, képességek, amikkel mi is szeretnénk rendelkezni. Ha hirtelen nem is tudunk ilyen emberekkel megismerkedni, olvassunk legalább róluk, tőlük, hallgassuk előadásaikat.

Ide kapcsolódik a következő dolog, a szellemi aktivitás. Fontos, hogy folyamatosan használjuk az agyunkat, hiszen azt is, mint testünk más részeit is álladó edzésben kell tartani. Akik egész életükben tanulnak, kevésbé törékenyek (fragilisak), hiszen több olyan tudásra tesznek szert, amit válság, probléma, nehéz helyzet esetén alkalmazni tudnak.

Összegezve: ne merüljünk önsajnálatba, vegyük kezünkbe sorsunkat. Az élet olyan, mint a hullámvasút. És ha már egyszer felkerültünk rá, csak a mi elhatározásunktól függ, hogy azért sikítunk-e, mert félünk tőle, vagy azért, mert élvezzük.

 

 

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció