Nagyböjt = lemondás

2020.02.25.

Nagyböjt. Valaminek a vége, valami másnak a kezdete.

Ma, a Nagyböjt kezdetén a lemondásról gondolkodtam. Mit is jelent lemondani valamiről? Van valami haszna?

Ma húshagyókedd van, amikor a hívő emberek régebben Húsvétig lemondtak a húsevésről. Manapság sokan inkább valami másról mondanak le, pld. édesség evésről, vagy valami hasonló dologról, amiről nehezebb lemondani, mint a húsról.

Mire jó ez egyáltalán? Van valami jelentősége ma is? Önsanyargatás? Szerintem nem. Időről időre jó egy kicsit önfegyelmet gyakorolni, megmutatni, hogy képesek vagyunk véghezvinni valamit, ami nem is olyan egyszerű.

Szinte mindenki szokott újévi fogadalmat tenni, de ezek többsége soha nem valósul meg. Miért? Mert nincs meg bennünk a kitartás, az igazi elköteleződés valami iránt.

Ami most megkönnyítheti a fogadalmunk betartását, az, hogy eleve adva van egy időkorlát. Máskor ez nincs meg, így ide-oda lehet tologatni, hogy mikor is kezdünk bele megvalósítani célunkat.

Negyven nap. Nem nagy idő, de elég ahhoz, hogy bebizonyítsuk – elsősorban önmagunknak -, hogy van bennünk kitartás, kellő önfegyelem. Bebizonyítsuk, hogy egy értelmes cél érdekében képesek vagyunk áldozatot hozni.

Egy másik dolog, ami miatt érdemes bizonyos dolgokat mellőzni: megtisztíthatjuk a szervezetünket. Így tavasszal nem csak a lakásunkat érdemes kitakarítani. Február végén már kezdenek kiürülni tartalékaink, erőt vesz rajtunk a tavaszi fáradtság.

Mit lehet ellene tenni? Lehetőség szerint jó minőségű ételeket együnk, fogyasszunk sok vitamint, mozogjunk sokat a szabad levegőn, töltsünk pár órát barátainkkal.

Barátokról jut eszembe: talán furcsán hangzik, de tarthatunk „nagytakarítást” a barátaink között is. Nem biztos, hogy ki kell tartani olyan emberek mellett, akik nem visznek előre, akik csak elszívják tőlünk az energiát.

Biztos találunk helyettük olyanokat, akik nem kritizálnak, nem mondanak bírálatot. Vegyük magunkat körbe inspiráló, pozitívan gondolkodó emberekkel.

Szükségünk van az olyan emberek társaságára, akik tudnak, és akarnak segíteni abban, hogy előbbre jussunk az életben.

A nagyböjt nem kell, hogy nehéz legyen. Élvezzük a testi, lelki megtisztulást. Újuljunk meg mi is a természettel együtt!

 

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció