Példakép. Kell még ma is? Mit tanulhatunk tőlük?

2020.02.23.

Egy példakép útmutatóul szolgálhat az életünkben. Érdemes keresni őket.

 

Nemrég egy rendezvényen vettem részt, ahol a legtöbb előadó arról beszélt, milyen fontos, hogy legyenek céljaink, és mit kell tennünk, hogy el is érjük azokat. Én még azt is hozzátenném, hogy kell egy példakép is.

Az egyik előadó dr. Neszmélyi Emil ügyvéd volt, aki első magyar, aki a nehezebb, északi oldalról mászta meg a Mount Everestet. (Mellesleg asztmásan!) Fantasztikus teljesítmény, igazi példakép lehet!

Három és fél éven keresztül készült a mászásra. Naponta kétszer edzett, munka előtt, és munka után. Mindenki azt mondta, nem fog sikerülni, őrültség, amit tervez. Ennek ellenére valóra tudta váltani az álmát!

Elmondása szerint a sikerhez a rengeteg edzés mellett még arra az alázatra is szüksége volt, amivel elfogadta, hogy mindig a vezetőjére hallgat, csak azt teszi, amit ő mond.Tudta,hogy abban a helyzetben csak akkor maradhat életben, ha pontosan követi az utasításait.

Az ilyen, és hasonló emberektől rengeteget lehet tanulni. Az egyik legfontosabb: a siker nem hullik „csak úgy” senkinek se az ölébe. Amikor látunk egy sikeres embert, hajlamosak vagyunk az mondani „ja, neki könnyű volt”. Nem, neki sem volt az, csak sokunkkal ellentétben ő kitartó volt, nem rettentették el a kudarcok, ment előre az útján.

Érdemes tehát olyan valakit keresni, aki példakép lehet azon területen, ahol mi is sikeresek szeretnénk lenni. Talán nincs mód arra, hogy személyesen is találkozzunk velük, de rengeteget lehet olvasni róluk, csak keresni kell az ilyen könyveket. Egy idő után pedig azt fogjuk észrevenni, hogy mintegy „véletlenül”, rengeteg minket érdeklő embert hoz utunkba az élet.

E mellet hasznos még találni magunk mellé egy társat, aki segít abban, hogy ne tévesszük szem elől a célunkat, biztat és mellettünk áll.

Kitartónak kell lenni, nem szabad, hogy eltérítsenek a kudarcok. Legyünk olyanok, mint amilyenek pici gyerekként voltunk, és járni tanultunk. Hányszor estünk el, ütöttük meg magunkat, de nem adtuk fel.

Végezetül pedig, ne hallgassunk az ellendrukkerekre! (Mindig is lesznek.) Inkább örüljünk nekik, mert arra ösztönöznek, hogy „csak azért is” megmutassuk nekik, hogy nem volt igazuk. Mi magunk is lehetünk példakép valaki számára!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció