Magabiztosság? Nagyon fontos a sikerhez. Szerencsére tanulható!

2020.02.05.

Az év elején nagyon sokan készítünk listát arról, mit szeretnénk elérni. Jó álmodozni, tervezgetni, de az álmok valóra váltásához kellő magabiztosság, önbizalom kell.

Magabiztosság szükséges az élet minden területéhez. Sokkal könnyebb sikeres vizsgát tennie annak, aki hisz magában. A hódításban is azok érnek el nagyobb sikereket, akik bíznak magukban, és még sorolhatnám a példákat.

A magabiztosság nem személyiségjegy, nem olyan dolog, amivel születünk. Igaz, gyakran úgy tűnik, hogy egyesek eleve rendelkeznek vele, míg mások nem.  Nem kell azoknak sem kétségbe esniük, akik nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, mert kellő kitartással, gyakorlással fejleszteni lehet.

Sok módszer van, egy jó coach segítségével könnyebb rájönni, nekünk melyik válik be leginkább. Persze egyedül is próbálkozhatunk, bár úgy nehezebb.

Az egyik módszer a sok közül, hogy „tegyünk úgy, mintha”. Képzeljük el magunkat, mint magabiztos, sikeres embert. Alkossuk meg a lehető legpontosabban a képet. Milyenek vagyunk, milyen ruhát viselünk, hogy viselkedünk bizonyos helyzetekben. Legyen a minél részletesebb a kép!

Esetleg viseljünk valamit, például egy karkötőt, vagy bármi mást, amit ez a magabiztos énünk visel. Valahányszor olyan helyzetbe kerülünk, ahol fontos a magabiztosság, ez a dolog emlékeztetni fog arra a másik énünkre. Ez a valaki megvan bennünk, csak felszínre kell hozni.

Sokan azt mondják erre, hogy ez csak tettetés, önámítás, nem a valóság.

Az ő számukra itt egy érdekes példa:

Három csoport gyereknek ugyan azt a – egyébként megoldhatatlan – feladatot adták.

Az első csoport tagjai azt az utasítást kapták, hogy végezzék el a feladatot. Ők azt mondogatták magukban, hogy „nem fog menni, nem tudjuk megcsinálni”. Ők adtál fel a leggyorsabban.

A második csoportnak azt mondták, tegyenek úgy, mintha a kedvenc szuper hősük lennének. Ők már pozitívabban gondolkoztak, tovább próbálták megoldani a feladatot.

A harmadik csoportnak azt mondták, mint a másodiknak, de azt is kérték tőlük, hogy öltözzek fel úgy, mint ez a szuper hős. Ők elhitték, hogy meg tudják oldani a feladatot. Azt mondogatták magukban, hogy „meg tudom csinálni, hiszen én vagyok Superman”, aki mindent meg tud csinálni. Ők próbálkoztak a legtovább.

Egy másik érdekes példa:

Egy illetőnek beteg lett a cicája. Elvitte egy állatorvoshoz, aki szeretettel bánt a beteg állattal, megvizsgálta, injekciót adott neki, és a cica nagyon hamar meggyógyult. Ez az állatorvos nem viselt fehér köpenyt, civil ruha volt rajta.

A cica gazdáját később arra kérték, hogy 1 és 10 pont között értékelje az orvost. 7 pontot kapott, annak ellenére, hogy az illetőnek nagyon pozitív tapasztalata volt vele, teljesen meg volt elégedve a munkájával, semmi kifogást nem talált benne.

Ez is azt igazolja, hogy amit viselünk, hatással van ránk, de másokra is. Egy orvosról előbb hiszik el, hogy jó orvos, ha fehér köpenyt visel, sztetoszkóp lóg a nyakában. Úgy kell tehát kinézni, hogy azt egy sikeres orvostól, ügyvédtől stb. elvárják, különben lehetünk bármilyen jók, nem fogják elhinni.

A magabiztosság elengedhetetlenül fontos a sikerhez. Ne hagyjuk, hogy mások elvegyék tőlünk, vagy megakadályozzák, hogy kialakulhasson bennünk!

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció