A motivációs térkép haszna a HR számára

2020.01.29.

Motivációs térkép? Miért hasznos a HR számára? Hogyan használható fel, például a teljesítmény növelése érdekében?

Alapvetően négy csoportba lehet beosztani az embereket.

1.       magas motiváció, magas készségek

2.       alacsony motiváció, magas készségek

3.       magas motiváció, alacsony készségek

4.       alacsony motiváció, alacsony készségek

Amennyiben pontosan tudjuk, ki melyik kategóriába tartozik, akkor ennek az információnak a birtokában könnyebben tudjuk kiválasztani a megfelelő munkaerőt. Egy felvételi beszélgetés során nem lehet teljes pontossággal, objektíven megítélni, mennyire motivált valaki. Azonban ha elkészítjük az illető motivációs térképét, akkor számokban kimutathatóan látjuk, hogy az illetőnek mik a fő motivátorai, és azok mennyire vannak kielégítve.

Ezenkívül figyelembe tudjuk venni azt is, milyen típusú a jelentkező, és ez illik-e a vállalati kultúrába. Például, ha valakinek a fő motivátora a „Szabad szellem”, akkor ő nem igazán való a hadseregbe. Egy „Szakértő” fő motivátorú alkalmazott viszont tökéletes lehet egy könyvelő cégnél.

A kiválasztáson, munkaerő- toborzáson kívül még miben segítheti a HR munkáját a motivációs térkép? Annak ismeretében, hogy ki melyik csoportba tartozik, el lehet dönteni, kit, hogyan lehet a legjobban fejleszteni, illetve motiválni.

1.       csoport: képzés, mentorálás, coaching (Fontos, hogy fent tudjuk tartani a magas motivációt.)

2.       csoport: kideríteni, hogyan lehet motiválttá tenni, coaching

3.       csoport: megfelelőképzéssel segítsük

4.        csoport: megválni tőle?

Egyéni motivációs térkép mellett létezik csoportos motivációs térkép is. Ennek elkészíttetése nagy előnyökkel jár olyan munkahelyeken, ahol különösen fontos a csapatmunka. A csapat hatékonyságának növelése érdekében igen fontos, hogy el tudjuk simítani a csapat tagjai közötti eseteges súrlódásokat, nézeteltéréseket. Sok esetben nem lehet pontosan tudni, mi is okoz feszültséget két ember között.

Azonban, ha a motivációs térkép segítségével megismerik egymás „mozgató rugóját” (=fő motivátorát), akkor megértik, hogy mi van a másik ember viselkedése mögött. Ha például van a csoportban egy „Sztár” motivátorú ember, akinek fontos, hogy látványosan elismerjék a munkáját, akkor lehet, hogy mások azért kedvelik, mert számukra ez lényegtelen.

További érdekes információkért látogasson el Facebook oldalamra is!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció