Félelemkeltés és a rizs

2023.01.30.

 

Mi az összefüggés a rizs és a félelemkeltés között? Ez jutott a napokban az eszembe, amikor a sokadik cikket olvastam arról, mennyire káros a rizs.

Először egy kis tudnivaló a rizsről. (Forrás: Encyclopedia Britannica)

„rizs (Oryza sativa), ehető, keményítőtartalmú gabonaszem, és az a fűféle (Poaceae család), amelyből származik. A világ népességének mintegy fele, beleértve gyakorlatilag egész Kelet- és Délkelet-Ázsiát, teljes mértékben a rizstől, mint alapvető élelmiszertől függ. Az ázsiai, közel-keleti és sok más konyhában önmagában és sokféle levesben, köretként és főételként fogyasztják. A rizst felhasználják még tésztákban és olyan alkoholos italokban, mint a japán szaké.”

Ezek után gondoljunk még bele a következőkbe: a várható élettartam Japánban a legmagasabb, 3. helyen Szingapúr, 11. helyen Dél-Korea áll. Mit esznek nagyon sokat ezekben az országokban? Ja, hogy rizst! Milyen érdekes!

Szóval bizonyos helyeken ártalmatlan, míg máshol rendkívül veszélyes a fogyasztása. Mi lehet ennek az oka? Nekem sajnos nincs semmi ismeretem ezzel kapcsolatban, de feltételezem – bár lehet, helytelenül -, hogy ez nem így van.

Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a rizsnek számtalan fajtája létezik. (fehér, barna, Basmati, jázmin, vadrizs, Camargue vörös rizs stb.) Melyik káros? Mindegyik ártalmas az egészségre, vagy csak egy-két fajta?  Mielőtt végképp lemondunk a fogyasztásáról, érdemes utána nézni ezeknek.

Mi az oka tehát annak, hogy időről- időre tiltólistára kerülnek bizonyos élelmiszerek? Volt, hogy margarint kellett ennünk, aztán vajat. A burgonya se olyan jó, mint azt eddig hittük, most jobb az édesburgonya. Biztonságos  napraforgó olajjal sütni?

Bennem az a gondolat fogalmazódott meg, hogy ezek mögött különböző érdekcsoportok harca áll, illetve napjainkban talán inkább a tudatos félelemkeltés.

Miért jó, ha félnek az emberek? Akik félnek, azoknak biztos nem jó. Napjainkban egyre többen küzdenek szorongással, pánikbetegséggel. Aki állandó félelemben él, az állandóan stresszes állapotban van.

Mi emberek, sajnos képesek vagyunk elgondolkozni a problémáinkon. Előre el tudunk képzelni egy lehető legrosszabb forgatókönyvet, valamint képesek vagyunk felidézni egy múltbéli problémát, és így automatikusan be tudjuk kapcsolni a stresszre adott reakciót, viszont kikapcsolni már nem. Ez pedig egyenes út a különböző betegségek kialakulásához, mivel egyetlen élőlény sem képes hosszú ideig vészhelyzeti „üzemmódban” működni.

Stresszes állapotban ráadásul beszűkült tudatállapotban vagyunk, nem tudunk például kellően kreatívak lenni, hiszen csak a stresszt kiváltó okra tudunk koncentrálni. (Gondoljuk csak át egy pillanatra, milyen érzéseket kelt a testünkben a szorongás, a félelem. Hol, milyen formában jelenik meg. Kellemetlen? Nagyon is!)

De térjünk vissza a rizshez! Együk, vagy ne együk? Nem is ez a legfontosabb kérdés, hanem az, hogy elhiggyünk-e mindent, amit a különböző médiákban mondanak nekünk? Hagyjuk-e – és ha igen, ki által – befolyásolni magunkat? Hagyjuk-e, hogy különböző módon félelemben tartsanak minket?

Ne foglalkozzunk azzal, mit mond a szomszédasszony, miket írnak a bulvárlapok, egyes” influencerek”. Tájékozódjunk hiteles, megbízható forrásokból.

Napjainkban sajnos rengeteg rossz dolog történik. Háború, infláció, elbocsátások, járvány, hogy csak pár dolgot említsek. Ezek miatt joggal aggódhatunk, bár itt sem kell túlzásba vinni.

Inkább próbáljunk a dolgok mögé látni. Kinek áll érdekében, hogy félelemben éljünk? Mit lehet azokkal az emberekkel elhitetni, akik félhet? Mennyire válnak irányíthatóvá? Akarjuk ezt?

 

 

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció