A siker „titkos receptje”

2022.03.26.

A siker nem mindig az, amiről azt gondoljuk. Pontosabban, nem biztos, hogy amit mi sikernek vélünk, az valóban az is.

Mikor gondolkozott el azon, mi is a siker? Önmagát sikeresnek tartja? Ha nem, miért nem? Azért, mert nincs több tízmilliós vagyona, nem a Maldív szigeteken nyaral, vagy azért, mert nem talált megfelelő társat magának, akivel boldogan leélheti az életét?

A siker, mint annyi minden más, nem abszolút kategória. Bizonyos területeken, mint például a sportban pontosan mérhető, bár ott is felvetődik a kérdés, az ért-e el nagyobb sikert, aki aranyérmet szerzett egy versenyen, vagy az, aki mondjuk egy betegségből felépülve kezdett el sportolni.

Sokan és sokszor írtak már a siker „titkáról”, de mivel szerintem nem egyértelmű, kinek, mi jelenti a sikert, így az oda vezető út is más-más kell, hogy legyen.

Az előző példánál maradva, a sportban a sikert a győzelem jelenti. Ehhez kitartás, rengeteg edzés, lemondás kell, hogy csak pár dolgot említsek. Egy nő meghódítása is jelentheti a sikert. Itt is szükség lehet kitartásra, de nem az a legfőbb dolog. Egy háziasszonynak siker lehet egy ebéd elkészítése, egy tudósnak egy új felfedezés, egy gyereknek pedig az, ha megtanul egy verset. Hogy ezek megvalósításához, eléréséhez nincs egy titkos módszer, az biztos.

Annyit azonban elmondhatunk, hogy a sikerhez talán a legfontosabbak a következők:

1.     Pontosan tudnunk kell, mi az, amire igazán vágyunk.

2.     Hinni kell önmagunkban.

3.     Nem szabad, hogy bárki, bármi eltántorítson bennünket.

4.     Erősebbeknek kell lennünk a kifogásainknál.

Azt meghatározni, mit is akarunk igazán, gyerekjátéknak tűnik.  Ennek ellenére nagyon sok ember még felnőtt korában se tudja pontosan a választ erre a kérdésre.  Nagyon sokan csak sodródnak az életben. Elvégeznek bizonyos iskolákat, betöltenek állásokat, de igazából nem tudják, pontosan miért épp azt tanulják, miért épp arra az egyetemre járnak. Sokszor a szülők beteljesületlen álmát kénytelenek legalább megpróbálni megvalósítani, másoknak pedig elképzelésük sincs, mit kellene csinálniuk.

A második ponttal is lehetnek nehézségeink, bár kiben kellene hinnünk, ha nem magunkban. Azonban ott vannak azok a bizonyos korlátozó hiedelmek. A fejünk tele van velük, és sajnos megvan az a rossz tulajdonságuk, hogy nagyon nehéz megszabadulni tőlük, mivel mélyen beivódtak a tudatalattinkba. Mindenki gondolt már ilyeneket magában: nem vagyok elég jó, buta vagyok, nem tudom sohasem megtanulni, másoknak bezzeg könnyű.

Most nézzük meg a harmadik pontot. A legjobb tanács ezzel kapcsolatban az, hogy ne mondjuk el terveinket olyan embereknek, akikről biztosan tudjuk, hogy nem fognak támogatni minket. Van, aki féltésből, van, aki irigységből teszi ezt, vagy egyéb okból. Keressünk inkább egy valakit, aki felé elszámolással tartozunk, aki rendszeresen számon kéri tőlünk, hogy haladunk a célunk megvalósítása felé.

Az utolsó dolog se egyszerű. Mindannyiunk nagyon könnyen felsorol ezer kifogást, miért ne csináljon meg valamit. Most nem érek rá, nem tudom, hogy kell ezt, vagy azt megcsinálni, most a gyerekemnek kell segítenem leckét írni, le kell vinni a kutyát sétáltatni és még sorolhatnám. Így leírva ezeket jól látszik, mennyire nem jogos kifogások ezek.

Kifogások gyártása helyett azt javaslom, legyünk következetesek, minden nap tegyünk valamit célunk elérése érdekében. Legyenek a hosszú távú célok lebontva hónapokra, hetekre, napokra. Minden nap, hét, hónap végén nézzük meg, mennyit tudtunk ezekből megvalósítani, valamint azt is, mit nem. Utóbbin pedig gondolkodjunk el, okuljunk esetleges hibáinkból.

A siker tehát mindannyiunk számára elérhető dolog, de nagyon meg kell dolgozni érte!

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció