A leghatásosabb diéta

2022.08.17.

Ami az étkezést illeti, rengeteg diéta létezik. Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne próbált volna ki legalább egyet ezek közül.

Van diéta, amivel gyorsan, látványos eredményt lehet elérni, de szerintem az a legjobb, ha teljesen átalakítjuk táplálkozási szokásainkat és azután következetesen ragaszkodunk is ehhez. Természetesen ez nem egyszerű dolog, nagy önfegyelem, kitartás kell hozzá. Viszont általánosan igaz, hogy jelentős eredményeket csak jelentős áldozatok árán lehet elérni.

Amennyiben helyesen változtatjuk meg az étrendünket, az jelentős pozitív hatással van az egészségünkre. Javul az emésztésünk, megfelelő lesz a vércukorszintünk és még sorolhatnám. Emellett még fizikailag is erősebbnek, energikusabbaknak érezzük majd magunkat. Egyszóval a megfelelő diéta javítja az életminőségünket.

Azonban most egy merőben másfajta diétáról szeretnék írni, amiről nemrég olvastam. Ettől nem fogunk egy dekát se lefogyni, viszont jobbá tehetjük vele az életünket. Nézzük tehát, miről is van szó.

Az életed valószínűleg legfontosabb tényezője az, milyen gondolatokkal „eteted” az agyad. Naponta átlag 60.000-70.000 gondolatunk van. Belegondoltunk vajon, hogy pontosan milyen gondolatok is ezek? Építenek, előre viszik-e az életünket, vagy éppen hátráltatnak minket? Mennyire vagyunk tudatában annak, milyen gondolatok fordulnak meg a fejünkben nap, mint nap?

Azok a gondolatok határoznak meg minket, illetve a környezetünket, amik rendszeresen foglalkoztatnak minket. Félelmetes lehet belegondolni, mennyire magunk ellen dolgozunk, amikor nem tudatosan alakítjuk gondolkozásunkat.

A személyiséged teremti meg személyes valóságodat. Jelenlegi életedben mindent azok a gondolatok és érzések határoznak meg, amelyeket a múltban tápláltál. Ugyanazok a gondolatok mindig ugyan ahhoz a választáshoz vezetnek. Ugyanazok a választások ugyanazt a viselkedést eredményezik. Ugyanaz a viselkedés ugyanazt a tapasztalatot eredményezi. Ugyanazok a tapasztalatok ugyanazokat az érzelmeket idézik elő, ezek pedig ugyan azokat a gondolatokat. Akkor tehát ahhoz, hogy megváltoztassuk az életünket, magunkat kell megváltoztatni. Ha megváltoztatod a gondolataidat, az életednek is meg kell változnia!

Lássuk tehát, miből is áll ez a „mentális diéta”! Látszólag nagyon egyszerű: nem szabad megengedni, hogy negatív gondolataink legyenek. Azonban bármennyire is igyekszünk kerülni ezeket a számunkra hátrányos gondolatokat, azok újra és újra megtalálnak minket. Találkozunk negatív emberekkel, halljuk a híreket, mindenfelől bombáznak minket a negatív dolgok.

Mit tehetünk ez ellen? Hiszen nem vonulhat el mindenki, hogy remeteként egy barlangban éljen, minden ingertől elzárva. Nem dobhatjuk el a számítógépünket, rádiónkat, televíziónkat. Nem szakíthatjuk meg a kapcsolatunkat minden ismerősünkkel. Akkor tehát reménytelen ez a dolog?

Szerencsére van megoldás. Egész egyszerűen nem kell hagyni, hogy a negatív gondolatok uralkodóvá váljanak. Más emberek negatív gondolatai csak akkor tudnak ártani nekünk, ha elkezdünk azokkal foglalkozni. Amint felbukkan egy ilyen gondolat, „ki kell kapcsolni”, azonnal másra kell gondolni.

Amennyiben megváltoztatjuk a gondolatainkat, a körülményeinknek is meg kell, hogy változzanak. Az, hogy valaki alapvetően vidám, mosolygós, vagy pedig aggódó, félelmekkel teli, teljes mértékben attól függ, milyen gondolatokkal „etetjük” az elménket.

Aki meg akarja változtatni a körülményeit, annak először a gondolkodását kell megváltoztatnia. A hét napon át tartó „mentális diéta” nagy erőfeszítést követel tőlünk, ezért ne vágjunk bele hirtelen. Pár napig gondolkodjunk el arról, tényleg meg akarjuk-e csinálni. Egy másik fontos dolog, hogy ha első nekifutásra nem megy, várjunk pár hetet, majd kezdjük elölről az egészet.

Természetesen lesznek találkozásaink olyan emberekkel, akik negatív gondolatokat fogalmaznak meg. A legegyszerűbb kerülni a társaságukat, de ha ez lehetetlen, ne tegyük magunkévá az ő negatív gondolataikat. Ezenkívül ne beszéljünk senkinek se arról, milyen hatalmas vállalkozásba fogtunk. Biztos lennének olyanok, akik megpróbálnának így, vagy úgy lebeszélni minket.

Végül pedig tartsuk emlékezetünkben, hogy semmi, amit valaki más tesz, vagy mond, nem tud minket eltéríteni ettől a diétától, csak a mi saját reakciónk, amit ezekre adunk.

 

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció