A gondolkodás buktatói

2023.08.23.

Gondolkodásmódunk túlságosan merevvé válhat. Bekerülünk egy új helyzetbe, és a gondolkodásunk robotpilótára kapcsol. Ez megnehezíti, hogy pontosan meglássunk az aktuális helyzetet.

A túl merev gondolkodásmód megnehezíti a probléma megoldását. Gondolataink irányítják az érzelmeinket, viselkedésünket, fiziológiánkat.

Nem kontrolálhatjuk azokat a dolgokat, amik velünk történnek, de azt, hogy hogyan interpretáljuk azokat, miket gondolunk, azt igen.

Fontos, hogy képesek legyünk arra, hogy egy helyzetet több nézőpontból is megvizsgáljunk.

Lássuk tehát, mik azok a GONDOLKODÁSBELI CSAPDÁK!
  • ·         gondolatolvasás (Amikor azt feltételezzük, hogy tudjuk, mire gondol a másik személy, vagy amikor elvárjuk valakitől, hogy              tudja, mire gondolunk.)
  • ·         „ÉN” csapda (Amikor mindenért önmagunkat okoljuk.)
  • ·         „ŐK” csapda (Amikor mindenért másokat, vagy a körülményeket okoljuk.)
  • ·         a probléma felnagyítása (Amikor egy helyzetet sokkal rosszabbnak vélünk, mint amilyen az valójában.)
  • ·         tehetetlenség érzése (Amikor úgy érezzük, hogy egy rossz esemény az életünk minden területére kihat.)

Amikor tanulásról beszélünk, szerintem főleg az utóbbi négy dolog szokott előfordulni. Tételezzük fel, hogy megbuktunk egy vizsgán. Okolhatjuk kizárólag önmagunkat. (ÉN csapda) Lusták voltunk, nem tanultunk eleget, halogattuk a felkészülést, buták vagyunk. Vagy áttolhatunk minden felelősséget másra. (ŐK csapda) Rossz tanárunk volt, nem készítettek fel alaposan a vizsgára, és különben is meleg volt, izzadtam, emiatt nem tudtam rendesen gondolkodni. Mindennek tetejébe előző éjjel a szomszédok buliztak, nem tudtam aludni tőlük.

Egy vizsga, prezentáció, vagy előadás megtartása előtt hajlamosak vagyunk túldramatizálni a dogokat. (A probléma felnagyítása) Érezhetjük azt, hogy ha nem sikerül a dolog, vége a világnak. Sokszor nem látjuk be, hogy egy esetleges kudarc nem jelenti, hogy soha többet nem érhetünk el sikert.

ÁTALAKÍTHATÓ A MEREV GONDOLKODÁS VALÓS IDEJŰ RUGALMAS GONDOLKODÁSSÁ? IGEN! MÉGPEDIG ÍGY:

1.  Keress bizonyítékokat arra, miért nem igaz az a gondolat.

Kezd így a mondatot: „Ez nem igaz, mert….. „

2.  Használd az átkeretezést. Ha van egy, a szándékoddal ellentétes gondolatod, próbáld meg más szemszögből nézni a helyzetet.

Kezd így a mondatot: „Jobb úgy tekinteni erre, mint….”

3.  Tervezz!

Kezd így a mondatot: „Ha ez történik, akkor én….”

Ez a módszer különösen akkor hatásos, amikor beleesel a túldramatizálás csapdájába, amikor agyad meggyőz arról, hogy valami szörnyűséges dolog fog kibontakozni.

A fenti módszerek közül melyik működik számodra a legjobban?

Ezt azért fontos tisztázni, mert minél inkább képesek vagyunk kiválasztani a számunkra legjobb módszert, annál jobb, hiszen ez azt jelenti, megtaláltuk azt az eszközt, ami működik számunkra. Mint miden mást, ezt is gyakorolni kell!

Mi hasznunk van abból, ha gyakoroljuk ezeket a stratégiákat?

Rövid távon: „lecsapjuk” ezeket a számunkra nem hasznos gondolatokat. Hosszú távon: lényeges változást fogunk elérni az alapvető meggyőződésünkben. Például, ha hajlamosak vagyunk az „ŐK csapdába” beleesni, rájövünk, hogy az emberek sok kedves dolgot is megtesznek nekünk.

 

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció