Klímaszorongás

2024.02.23.

A klímaszorongás olyan téma, amiről sokat lehet olvasni, hallani manapság. Én a magam részéről meg vagyok győződve róla, hogy a klímaváltozást nem (csak) mi, emberek idéztük elő.

Talán, sőt biztosan sokat ártunk, ártottunk Földünknek, de aki egy kicsit is figyelt a földrajz órán, az tudhatja, hogy éghajlatváltozás többször ment már végre bolygónkon.  Ha nem így lett volna, miért hullámzott itt a Pannon tenger, miért alakultak ki kőszénkészletek, hogy csak két dolgot említsek. Akit pedig végképp nem érdekeltek a földrajz órák, valószínűleg látta a Jégkorszak c. rajzfilmet, tehát innen is értesülhetett róla, hogy nem egy egyszeri eseménnyel állunk szemben.

Nem tartom tisztességesnek, hogy kisgyerekekben, fiatalokban alakítunk ki szorongást. Olyan jövőt vázolunk fel nekik, ami lehet, sosem következik be, vagy csak nagyon sokára. Egy, a Bath-i egyetemen végzett felmérés szerint a fiatalok 75%-a ijesztőnek találja a jövőt.

A klímaszorongás azonban csak az egyik dolog, amivel előszeretettel riogatnak mindenkit.  Van már itt minden, háború, migráció, árvíz, és ha ez nem lenne elég, a médiumok minden nap részletesen beszámolnak minden létező tragédiáról, balesetről, bűncselekményről, ami valahol a világban történt. Mindegy, hogy közvetlenül érint-e ez minket, vagy sem, de ha állandóan ezeket halljuk, még a legerősebb idegzetű emberek is kikészülnek. (Jó üzlet a pszichológusoknak, gyógyszergyáraknak.)

Így aztán a klímaszorongástól el is jutottunk a megküzdési technikákig. Ahelyett, hogy halálra aggódnánk magunkat, találjuk meg azokat a módszereket, amik segítenek nekünk. Jó, ha van egy erős, összetartó családi háttér, közösség, hiszen együtt könnyebb megküzdeni minden nehézséggel.

Segíthetnek különböző légzéstechnikák, meditáció stb. A magam részéről úgy próbálom védeni mentális egészségemet, hogy évek óta nem nézek híradót a tévében, a rádióban is csak maximum egyszer hallgatom meg a híreket naponta. Barátaim sokszor ki is nevetnek érte, de nekem így jó. Nem mondom, nem kell a példámat követni, találja meg mindenki magának, mi segíti a legjobban leküzdeni a szorongást.

Klímaszorongás esetében próbáljunk a saját környezetünkben mindent megtenni azért, hogy minél kevesebb kárt okozzunk. Legyünk tudatos vásárlók, kerüljük a felesleges dolgok megvásárlását, takarékoskodjunk a vízzel, az energiával, hogy csak pár dolgot említsek.

Végezetül még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet. A tartós szorongás – így a klímaszorongás is – halálos betegségek kialakulásához vezethet! Aki kételkedik benne, olvassa el Dr. Máté Gábor „A test lázadása” című könyvét. Vigyázat! Nem könnyű olvasmány!

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció