Az ideális munkaerő. Ki ő, és hogy találjuk meg?

2019.11.10.

Milyen az ideális munkaerő? Kellő szaktudással, megfelelő képesítéssel, készségekkel rendelkezik, megbízható, elkötelezett, és még sorolhatnánk.

Egy szervezet számára azonban a legfontosabb, hogy profitot termeljen. Ki az, aki ebből a szempontból a legmegfelelőbb? Ki az ideális munkaerő? Valószínűleg az, aki tele van energiával, lelkesen végzi a munkáját, nem pedig azt lesi, mikor van ebédszünet, mikor szívhat el egy cigarettát, vagy hívhatja fel egyik ismerősét.

Hogyan válhat valaki ilyen munkavállalóvá, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb állást? A válasz egyszerű: motiváltnak kell lenni, mert a motiváció az az üzemanyag, amivel működünk.

Mi motivál minket? Sokan valószínűleg elsősorban anyagi megfontolások szerint döntenek, amikor munkát vállalnak. Azonban megesik, hogy az idő múltával ráébrednek, hogy a pénz nem minden. Ilyenkor vagy maradnak – és ezzel azt kockáztatják, hogy kiégnek, vagy rosszabb esetben megbetegszenek -, vagy váltanak. Az ilyen helyzetben sokat segít, ha pontosan tudjuk, mi motivál minket. Ez egyszerűen hangzik, de feltehetően kevesen tudnák pontosan megfogalmazni, illetve kevesen gondolkoznak el ezen. Ebben, és önmagunk pontosabb megismerésében, megértésében segít a motivációs térkép elkészítése.

Létezik egyéni és csoportos motivációs térkép. Előbbi nekünk is nagy segítséget jelent, hiszen ha jól ismerjük magunkat, jól választjuk meg munkakörünket, mi lehetünk az ideális munkaerő.

Utóbbi pontos képet adhat egy vezetőnek arról, milyen motivátorok mozgatják az alkalmazottait, miért vannak esetleges feszültségek a csoport egyes tagjai között. Ezek ismeretében tudni fogja, milyen módszerrel lehetne javítani a munka hatékonyságát. A motivációs térkép felhasználható még – többek között – karriertervezésnél, pályaválasztásnál, munkaerő-toborzásnál.

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció