Mesterséges Intelligencia v.s. nyelvtanulás. Hogy is áll a meccs?

2024.07.10.

Sokan úgy vélik, a Mesterséges Intelligencia megjelenésével a nyelvtanulásnak (is) bealkonyult. Igazuk van?

Ha mondjuk, a negyvenes éveidben jársz, talán úgy gondolod, minden trükköt ismersz a nyelvtanulással kapcsolatban. (Más kérdés, hogy megtanultál-e rendesen egy idegen nyelvet. De talán ezt most ne firtassuk.)

Azonban itt van most a Mesterséges Intelligencia, ami forradalmi változást hozott, hozhat a nyelvtanulásban. Nézzük meg, miben tud segíteni!

1.      Személyre szabott tanulás. Gondolj csak bele! Olyan, mintha lenne egy magántanárod, aki a nap 24 órájában a rendelkezésedre áll a hét minden napján. Soha nem fárad el, nem lesz türelmetlen, pontosan felismeri, mire van szükséged. Nem rossz, ugye?

Ha például angolul tanulsz, és nehezen tudod eldönteni, melyik névelőt kell használnod, a MI célzottan ilyen feladatokat ad majd neked.

2.      Azonnali visszajelzés. Képzeld el, milyen furcsa képet vágna mindenki, ha egy francia pékségben pain (kenyér) helyett peine (bánat)-t kérnél. Az ilyen zavarba ejtő hibákat a MI segítségével könnyen orvosolni lehet.

3.      Játékos tanulás. Ahelyett, hogy unos-untalan ismételgetnéd a különböző nyelvtani szabályokat, a Mesterséges Intelligencia alapú alkalmazások játékossá teszik a tanulást. Igen, tényleg lehet szórakozva tanulni, ez nem csak egy városi legenda! És különben is, ki mondta, hogy csak a gyerekek játszhatnak?

4.      Virtuális beszélgetőpartner. Nem mersz megszólalni egy idegen nyelven? Már ez sem jelenthet akadályt, hiszen vannak olyan alkalmazások, például a Hello Talk, amelyek módot adnak arra, hogy anyanyelvi beszélőkkel gyakorolj. Így aztán sehova se kell menned, senkivel nem kell találkoznod, ha nem akarsz, hanem otthon kényelmes körülmények között gyakorolhatsz.

Ezek után, a Mesterséges Intelligencia korában, egyáltalán van még értelme nyelvet tanulni?

Természetesen. Mást ne mondjak, az agyad rendkívül hálás lesz érte, nem épül le idejekorán. A nyelvtanulás, és általában a tanulás olyan az agynak, mint nekünk ebben a kánikulában beleugrani egy hűvös tóba, folyóba, vagy tengerbe, kinek mi tetszik. Felfrissül tőle.

Másodszor pedig a globalizációval együtt jár, hogy a munkaerőpiacon azok élveznek előnyt, akik több nyelven tudnak beszélni.

Harmadszor pedig sosem tudhatod, mikor akarsz szerelmet vallani egy más nyelvet beszélő embernek. Ami azért nagyon fura lenne Mesterséges Intelligenciával.

 

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció