Választás

2024.06.15.

Aki a most lezajlott választásokról szeretne olvasni, annak most csalódást fogok okozni.

A választásról, mit lehetőségről szeretnék egy kicsit elmerengeni. Hajlamosak vagyunk áldozatnak feltüntetni magunkat. Gyakran azt hisszük, hogy a körülményeink határozzák meg az életünk, sorsunk alakulását.  Családunk anyagi helyzete, neveltetésünk természetesen befolyással annak az életünkre, de nem kell hagyni, hogy meghatározók legyenek.

Biztosan mindenki olvasott már sok-sok történetet olyan emberekről, akik a szegénységből küzdötték fel magukat és váltak elismert tudóssá, sportolóvá, színésszé, üzletemberré. Ilyen például Oprah  Winfrey, J.K. Rowling, Ralph Lauren. Mint mindenkinek, nekik is megvolt a választásuk, hogy maradjanak-e abban a környezetben, ahova születtek, vagy kitörjenek onnan.

Nagyon sok jelenleg rendkívül sikeres cég valamilyen gazdasági válság idején indult el. Ilyen például a GM, IBM, HP, Microsoft, Burger King, hogy csak néhányat említsek közülük. Szóval igaz lehet a mondás, miszerint nincs lehetetlen, csak tehetetlen.

Na, de térjünk vissza a választás, vagy döntés kérdéséhez. Minden választás egyben egy döntés is. Amikor reggel kiválasztjuk, hogy milyen ruhát veszünk fel, milyen autót vegyünk, mit főzzünk ebédre, hova menjünk nyaralni, az választás, de egyben döntés is.

Amikor eldöntjük, hogy leszokunk valamilyen káros szokásról, elkezdünk egészségesen táplálkozni, sportolni, akkor például az egészség mellett döntünk. Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy könnyebb ezeket megvalósítani, ha nem valami ellen, hanem valami mellett döntünk. Nem arra kell gondolni, hogy mostantól nem ehetek ezt, vagy azt, hanem arra, hogy amiket innentől enni fogok, azok milyen jót fognak tenni az egészségemnek. Így mindjárt könnyebb!

Nagyon sokan vannak olyanok, köztük én is, akik nehezen tudnak választani, döntéseket hozni. Mi lehet ennek az oka? Ennek kiderítésében is sokat segíthet, ha elkészíttetjük a Motivációs Térképünket. Én például megtudtam, hogy a három dolog közül, ami engem legjobban motivál, kettő ellentétben áll egymással. Egyrészt rendkívül szeretem a változatosságot, az újdonságokat, másrészt viszont szeretem a kiszámíthatóságot, a biztonságot.

Miért jó, ha tudjuk ezt? Azért, mert innen már könnyebb változtatni, akár önmagunkon, akár a körülményeinken. Ha valaki úgy érzi, hogy egyedül nem megy, forduljon bizalommal egy coach-hoz.

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció