Tanévkezdés

2021.08.31.

A tanévkezdés bizonyos értelemben mindig izgalmas, de talán még soha nem volt ennyire az, mint az utóbbi két évben.

A tanévkezdés általában örömet jelent a kis elsősöknek, akik alig várják, hogy iskolába menjenek, hiszen ez azt jelenti, hogy már nem kisgyerekek. Nagy várakozással szoktak elébe nézni a középiskolát, egyetemet kezdők is, mert ez egy úgy fejezet az életükben. Egy új iskolában tiszta lappal indulhatnak, új barátságokra, élményekre tehetnek szert.

A 2021-es tanévkezdés azonban nem csak pozitív várakozást, hanem bizonyos fokú félelmet, aggodalmat is jelent. Nem igazán lehet tudni, hogy fog lezajlani az oktatás, tudnak-e a tanulók iskolába menni, vagy újra otthon kell-e majd tanulniuk.

A szülők előre félnek tőle, szükség esetén hogyan tudják megteremteni az otthoni tanuláshoz szükséges körülményeket. A gyerekek attól tartanak, hogy újra el lesznek szakítva barátaiktól. A tanárok pedig attól, hogy tudják rávenni a tanulókat a rendszeres tanulásra, hogy tudják hiánytalanul átadni a szükséges ismereteket.

A tanévkezdés nehézségeit azonban lehet ellensúlyozni, ha kellő figyelmet fordítunk mind a tanárok, mind pedig a gyerekek és szüleik mentális egészségére. Talán a legfontosabb, hogy kellő lelki rugalmasságra tegyünk szert, hiszen akkor tudunk megbirkózni az életünkben felmerülő különböző nehézségekkel.

Vannak emberek, akik születésüktől fogva könnyebben veszik az akadályokat, sok esetben még keresik is a kihívásokat. Mások viszont könnyen elcsüggednek, sokszor reménytelennek látják a helyzetüket, nem találják a megoldást a problémájukra. Szerencsére megfelelő segítséggel bárki ki tudja magában alakítani ezt a tulajdonságot.

Őszintén remélem, hogy a tanévkezdés egy újfajta szemlélet kialakulását is elhozza magával, ami alatt azt értem, hogy mind a tanárok, mind pedig a szülők különös figyelmet fordítanak a diákok lelki problémáira. Jó lenne, ha Magyarországon is felkarolná valaki a mentális egészség ügyét, mint például Angliában Vilmos herceg és a felesége.

Végezetül egy gondolat dr. Joe Dispenza-tól: „… semmi nem változik, amíg mi magunk meg nem változunk.” Kezdjük hát el a változást, éljünk tudatosabban, figyeljünk egymás érzelmeire!

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció