Öregség – Mikor is kezdődik valójában?

2024.05.21.

Az öregség gondolata valószínűleg mindig is foglalkoztatta az embereket.

Évszázadokkal korábban azonban csak nagyon kevesen érték meg, hogy öregnek nevezzék őket. (Őket – a szerencsésebb helyeken – tisztelték, máshol kitették a hegyre meghalni. Na, de ez most nem tartozik szorosan ahhoz, amiről írni szeretnék, csak úgy eszembe jutott.)

Tetten érhető az a pillanat, amikor valaki megöregszik? Mitől számít valaki öregnek?

Na, ez nagyon viszonylagos. Emlékszem, gyerekkoromban a tanáraim rém öregnek tűntek, de visszatekintve valószínűleg a legtöbb a harmincas éveiben járt akkoriban. Amikor egy osztálytalálkozón ( jó 20 év elteltével) megláttam hőn szeretett magyartanáromat, emlékszem, arra gondoltam, hogy „jé, ő még él”? Akkor jöttem rá, hogy akit akkor öregnek véltem, egész fiatal lehetett, amikor engem tanított.

Más volt, nagyon más, mondjuk a hatvanas években az élet. Akkoriban egy 60 éves parasztasszony fekete ruhát viselt, fekete fejkendőt hordott. Manapság sok 60 éves nő simán felvesz egy miniszoknyát.

Mitől lettünk később öregebbek? Elment a józan eszünk, elfelejtettünk értelmesen (értsd: korunkhoz illően) viselkedni?

Nem hinném. Valószínűleg azzal van összefüggésben, hogy egyre hosszabb ideig élünk. Így bőven van rá időnk, hogy egyre kitoljuk az öregség határát.

Megfigyelhetjük azt is, hogy egyre több olyan filmet forgatnak, amelyek idős emberekről szólnak. Persze vannak komoly, az öregség árnyas oldalát bemutató alkotások is, de legyünk optimisták, gondolkozzunk pozitívabban és nézzük meg azokat – a néha kissé bugyuta, de sok esetben szórakoztató – filmeket is, amelyek viszont idős emberek szerelmi kalandjait mesélik el.

Mitől számít tehát valaki öregnek? A 60 az új 40, vagy esetleg a 70? Nem érdemes ezen rágódni. Az a fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, legyünk nyitottak, kíváncsiak az újdonságok iránt, tanuljunk mindig valami újat, egyszóval leljük meg az örömöt az életben.

Nos, lehet, nem adtam egyértelmű választ a kérdésre. Aki ma öregnek számít, az lehet, hogy középkorúnak fogják gondolni 50 év múlva. A határok kitolódnak, az elképzelések módosulnak.

 

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

a java most jon footer

Kövesse közösségi oldalainkat!

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva.
Honlap készítője: PRove Kommunikáció

Copyright by Vécsey Katalin 2019. Minden jog fenntartva. Honlap készítője: PRove Kommunikáció